Regelmatige overwinning EKC dames

In Bergum speelden de voetbaldames van ST Eenrum/Kloosterburen (EKC) zaterdag 19 mei tegen de plaatselijke trots SJO Bergum BCV Combinatie (BBC) VR1. Thuis had EKC met 2-0 gewonnen en daar men nu veilig was kon het team vrijuit spelen terwijl BBC nog niet veilig is voor het spelen van promotie/degradatiewedstrijden. BBC startte wel goed maar zakte vervolgens in. Ook EKC kon in de eerste helft geen potten breken. Bij BBC speelde waarschijnlijk ook de spanning een rol want er moest gewonnen worden. Wel kregen beide ploegen mogelijkheden maar het benutten hiervan was een tweede. Al na 3 minuten had BBC de eerste kans maar keepster Nicky Bos greep goed in. Twee minuten later nam Chantal Hofman een corner die geen vervolg kreeg. Zo ging het spel heen en weer. In de 8e minuut schoot BBC net naast en drie minuten later stond keepster Bos in de weg. EKC kwam er voorin niet door. BBC probeerde ook wat maar had te kampen met hetzelfde euvel. Na 13 minuten gaf Chantal Hofman een goede voorzet die echter een prooi werd van de keepster en vijf minuten later ging een tegenstoot van BBC net naast. Het spelniveau van EKC zakte ook wat in. In de 20e minuut zette Sarah Rijzinga voor maar Chantal Hofman zag haar kopbal mis gaan. Een minuut later wist Nicky Knol een goede BBC-aanval weg te werken. BBC rook meer want in de 23e minuut lukte het keepster Nicky Bos net om in de kluts de bal te pakken te krijgen terwijl twee minuten later BBC weer naast schoot. De thuisploeg probeerde meer druk te zetten maar miste een kans in de 27e minuut en schoot een vrije trap van 16 meter een minuut later over. In de 30e minuut kreeg EKC twee corners achter elkaar. Uit de eerste van Janet Toonder kopte Sarah Rijzinga net mis en een tweede van Chantal Hofman werd door de BBC-keepster weggewerkt. In de 37e minuut stuitte Toonder zelf op de keepster. Aan de andere kant wist keepster Bos de weinige inzetten van BBC op te pakken zodat het bij de rust nog 0-0 stond. BBC wilde wel maar was bang voor een tegendoelpunt terwijl EKC in  deze eerste helft onder haar niveau speelde.

Na een speech van coach Joost Gerdez in de rust speelde EKC in de tweede helft stukken beter. Het was de bovenliggende partij terwijl BBC duidelijk niet speelde zoals het een team dat voor haar kans om de promotie/degradatiewedstrijden te ontlopen. EKC toog gelijk naar voren en na 3 minuten nam het dan ook de leiding. Via Nicky Knol, Dinie Bouius, Chantal Hofman en Gretha Annema belandde de bal bij Sarah Rijzinga die draaide en de 0-1 binnen schoot. BBC probeerde wat terug te doen maar zag haar poging strandden op keepster Bos en libero Wendy Reitsma. EKC nam het weer over maar kwam er vooreerst niet door. In de 58e minuut leek Chantal Hofman door te breken maar zij liep tegen de buitenspelval aan. Een minuut later zette Dinie Bouius de bal voor maar dit kreeg verder geen vervolg. Wel waren er wat paniekerige situaties voor het BBC-doel. Een vrije trap van Janet Toonder in de 60e minuut kreeg helaas ook geen vervolg. Twee minuten later kwam Michelle Koster erin voor Janneke Rietema. Het was niet zo dat BBC helemaal niets meer deed want een vrije trap in de 63e minuut werd gepakt door keepster Bos terwijl in de 67e minuut een schot naast ging. Een minuut later zag Gretha Annema aan de andere kant ook haar poging langs de verkeerde kant van de paal verdwijnen. In de 70e minuut vond Janet Toonder Chantal Hofman maar ook haar poging ging naast. Vlak hierna werd Hofman gewisseld voor Irene Bos die een pinchhitter bleek te zijn. In de 71e minuut passte Desie Tjoelker op Sarah Rijzinga die op de rechterflank opstoomde en vervolgens de bal voor het BBC-doel bracht. Hier was Irene Bos ter plekke om de 0-2 te scoren. Hierna wilde EKC meer terwijl bij BBC het geloof in een goed resultaat langzaam wegebde. In de 73e minuut zette Janet Toonder Sarah Rijzinga aan het werk maar zij stuitte op de keepster. Nog in dezelfde minuut werd Nicky Knol vervangen door Suzanne Bergstra die even een week over was uit haar stageplek in Spanje maar nog wel steeds lid is van EKC. Bergstra speelde alsof ze nooit was weggeweest. EKC begon meer druk te zetten maar dit resulteerde niet in doelpunten. Zo stuitte Sarah Rijzinga in de 76e minuut op de keepster waarna de daaropvolgende corner van Janet Toonder ook geen resultaat kende. In de 77e minuut belandde de bal via Desie Tjoelker en Sarah Rijzinga bij Irene Bos die voor open doel over schoot. BBC probeerde nog wel wat terug te doen maar een vrije trap in de 81e minuut verdween in de muur. Het was wederom EKC dat gevaarlijker was. In de 83e minuut was Irene Bos de aangeefster en liep Gretha Annema vast op de keepster terwijl een minuut later Michelle Koster de bal aan Sarah Rijzinga gaf maar ook zij liep vast. Een minuut later onderschepte keepster Nicky Bos de bal van BBC waarna een vrije trap van Janet Toonder in de 87e minuut niet benut werd. Eveneens een corner van Michelle Koster in de 88e minuut belandde in de handen van de BBC-keepster. In de slotfase zette BBC even aan maar dat doofde alweer snel uit. In de 92e minuut ging Michelle Koster neer en kreeg een vrije trap mee. Sarah Rijzinga schoot deze over zodat 0-2 de eindstand werd en EKC wederom de drie punten mee naar huis nam. Het kan zich nu opmaken voor de laatste competitiewedstrijd thuis tegen SV Lycurgus komende zaterdag in Kloosterburen (aanvang 14.00 uur) terwijl BBC nog stevig aan de bak moet.

SJO Bergum BCV Combinatie – EKC 0-2 (0-0). 48. Sarah Rijzinga 0-1; 71. Irene Bos 0-2.

Scheidsrechter: K. Spinder (BBC)

EKC: Nicky Bos, Marije Roelink, Desie Tjoelker, Rebecca Postma, Chantal Hofman (70. Irene Bos), Nicky Knol (73. Suzanne Bergstra), Janet Toonder, Dinie Bouius, Gretha Annema, Sarah Rijzinga, Irene Bos, Wendy Reitsma, Janneke Rietema (62. Michelle Koster).

Suzanne Bergstra in actie; Dinie Bouius kijkt toe.