Moeizame bekerwinst EKC dames

De voetbaldames van ST Eenrum/Kloosterburen (EKC) speelden zaterdag 16 december voor de 2e bekerronde tegen derdeklasser CVV Oranje Nassau 4 uit Groningen. Aanvankelijk zou dit duel in Eenrum moeten plaatsvinden maar in overleg met Oranje Nassau werd dit naar het kunstgrasveld in Groningen gespeeld daar de velden in Eenrum onbespeelbaar waren. Het bleef evenwel EKC-CVV Oranja Nassau 4. Daar EKC geen scheidsrechter had meegenomen leverde Oranje Nassau deze. Deze man had echter een eigen aparte manier van fluiten wat EKC niet altijd ten goede kwam. Op papier leek Oranje Nassau te hebben maar in de praktijk viel dit tegen. EKC speelde meer tegen zichzelf dan tegen de tegenstander. Het liet Oranje Nassau veel te ver komen zonder datg dit echte kansen opleverde voor de gastdames. Ook speelde Oranje Nassau behoorlijk fysiek iets waar EKC niets tegenover wist te stellen. Voorin wilde het met EKC ook niet lukken. Vrije trappen van Janet Toonder kregen geen vervolg, Sarah Rijzinga liep vast op de keepster en met een corner van Rijzinga werd ook niets gedaan. De thuisploeg speelde gemakkelijker dan EKC. Toch gelukte het EKC om in de 32e minuut de leiding te nemen. Janet Toonder passte op Sarah Rijzinga die de paal raakte. In de rebound was Gretha Annema ter plaatse om de 1-0 tegen de touwen te jagen. Oranje Nassau bleef komen maar EKC wist haar af te stoppen. Zelf kwamen de Noord-Groningers er ook niet meer door zodat 1-0 de ruststand werd. In de rust werd Janet Toonder – die behoorlijk was aangepakt in het veld en niet verder kon – gewisseld voor Emma Postma.

Ook in de tweede helft wilde het niet lopen bij EKC. Men viel wel aan maar kwam er niet door. Uit een vrije trap van Michelle Koster kwam een corner die niet benut werd en even later lkiep Sarah Rijzinga vast op de keepster. Aan de andere kant creërde Oranje Nassau ook niet veel. Zo wist keepster Nicky Bos in de 54e minuut de Oranje Nassau-inzet te pakken. En dan plotsklaps kwam Oranje Nassau in de 64e minuut ineens langszij: 1-1. EKC raakte hierdoor van slag. De ploeg speelde veel te passief om echt gevaarlijk te worden. Coach Joost Gerdez besloot tot een dubbele wissel in de 69e minuut. Marije Roelink en Michelle Koster werden naar de kant gehaald en Janneke Rietema en Loes Korhorn kwamen erin. Twee minuten later passte Sarah Rijzinga op Emma Postma die haar schot gestopt zag. Wat later maakte de keepster van Oranje Nassau een corner van Rebecca Postma onschadelijk. De thuisploeg (ON in dit geval) zag ook geen kans iets te produceren. In de 78e minuut was ze er dicht bij maar keepster Nicky Bos stond op haar post. Een minuut later raakte Janneke Rietema het zijnet. De thuisploeg was wendbaarder maar wist hier verder geen profijt van te trekken. Het kwam wel meer voorin maar behoudens een afstandsschot en een vrije trap die naast ging leverde dit verder niets op. Ook EKC wist niets meer te raken. Janneke Rietema passte op Rebecca Postma maar die zag de keepster van Oranje Nassau net iets sneller dan haar bij de bal, een corner van Sarah Rijzinga kreeg geen vervolg en een inzet van haar werd gestopt. Zo bleef het 1-1 en moesten strafschoppen uitkomst bieden. Gelukkig won EKC dit met 3-2 en is het dus een ronde verder. Sarah Rijzinga, Gretha Annema en Irene Bos schoten raak terwijl Rebecca Postma haar inzet gestopt zag en Nicky Bos over schoot. Verder speelde Desie Tjoelker als libero voor de afwezige Wendy Reitsma een verdienstelijke wedstrijd. Hierna is het voor EKC de winterstop aangebroken en zal het zich in de zaal gaan manifesteren.

EKC – CVV Oranje Nassau 4 1-1 (1-0). 32. Gretha Annema 1-0; 64. Oranje Nassau 1-1.

Scheidsrechter: Clubscheidsrechter Oranje Nassau

EKC: Sarah Rijzinga, Irene Bos, Nicky Bos, Rebecca Postma,Nicky Knol, Michelle Koster (69. Loes Korhorn), Marije Roelink (69. Janneke Rietema), Gretha Annema, Suzanne Bergstra, Desie Tjoelker, Janet Toonder (46. Emma Postma)