EKC onderuit tegen Helpman

In Groningen traden de voetbaldames van ST Eenrum/Kloosterburen (EKC) zaterdag 14 april aan tegen het hoger geklasseerde Helpman. Thuis had EKC met 1-3 verloren. Het speelde nu zonder de zieke Janet Toonder. In de eerste helft ging het prima. Het aanwezige publiek zag twee aanvallende ploegen die elkaar aardig in evenwicht hielden. Beide ploegen kregen ook wat kansen die onbenut bleven. Een afstandsschot van Helpman in de 10e minuut ging naast en aan de andere kant was de eerste kans voor EKC in de 9e minuut toen een vrije trap van Wendy Reitsma geen vervolg kreeg. Vier minuten wilde Reitsma na een corner van Sarah Rijzinga inkoppen maar de Helpman-keepster zat er net tussen. In de nastoot was ook Nicky Knol onfortuinlijk. Diezelfde Knol bracht in de 17e minuut uitkomst na een vrije trap van Helpman op de rand van het 16metergebied. Beide ploegen speelden duidelijk naar voren. Irene Bos vond Sarah Rijzinga die op de keepster stuitte (21.). Even later was Emma Postma de aangeefster maar stond de Helpman-keepster Rijzinga weer in de weg (28.) en ook een voorzet van Irene Bos was een prooi voor de doelwachster. Aan de andere kant schoot Helpman eerst naast, zag daarna Desie Tjoelker ingrijpen en stuitte vervolgens op keepster Nicky Bos. Tegen het einde van de eerste helft kwam Helpman wat meer opzetten en kreeg enkele vrije trappen mee en drie corners op rij die weliswaar gevaar stichtten maar geen treffers opleverden. In de 44e minuut leek EKC er dicht bij toen Dinie Bouius Irene Bos vond maar haar afstandsschot werd een prooi van de Helpman-goalie. Zo stond het bij de rust nog 0-0.

EKC begon de tweede helft stukken minder dan de eerste. Helpman zat gelijk al meer voorin en EKC kwam er moeilijk uit. Gelukkig voor EKC wist Helpman geen gebruik te maken van het falen van de gasten. Ook was keepster Nicky Bos op dreef en pakte alle ballen. In de 52e minuut kreeg EKC een tegenvaller te verwerken. Aanvalster Sarah Rijzinga viel geblesseerd uit en werd vervangen door Michelle Koster. Helpman bleef nu de bovenliggende partij en EKC moest meer en meer verdedigen. Aanvallend lukte praktisch niets meer maar verdedigend liep alles nog naar wens. Zo werkten Desie Tjoelker, Nicky Knol, Gretha Annema, Wendy Reitsma en keepster Nicky Bos alle Helpman-ballen weg. Echter in de 61e minuut ging het alsnog mis. In een poging om een aanvalster van Helpman af te stoppen legde Wendy Reitsma haar binnen de beruchte lijnen neer. De strafschop werd door Helpman verzilverd: 1-0. EKC probeerde wat terug te doen maar mistte stootkracht. Het kon geen druk zetten en Helpman had dan ook weinig moeite met de aanvallen van de combinatie. Aan de andere kant gaf ook EKC niets meer weg. In de 82e minuut kwam Marijn Nienhuis erin voor Marije Roelink. In de slotfase waren er nog wat kansen voor EKC maar een vrije trap van Dinie Bouius ging net naast, Irene Bos schoot van afstand over, het schot van Emma Postma werd geblokt en een laatste corner van Rebecca Postma werd weggekopt zodat het 1-0 bleef en EKC weer met lege handen stond. Het moet nu weer naar beneden kijken. Weliswaar is er geen directe degradatie maar de nummers 10 en 11 spelen wel nacompetitie. Dinsdag 17 april spelen de dames in Sauwerd tegen hekkensluiter SIOS. Drie punten zouden dan van harte welkom zijn.

 

Helpman – EKC 1-0 (0-0). 61. Helpman 1-0 (pen.).

Scheidsrechter: J.G. May (Groningen).

EKC: Nicky Bos, Desie Tjoelker, Rebecca Postma, Emma Postma, Sarah Rijzinga (52. Michelle Koster), Wendy Reitsma, Gretha Annema, Nicky Knol, Dinie Bouius, Irene Bos, Marije Roelink (82. Marijn Nienhuis).