EKC kampioen en promoveert naar de 2e klasse

De voetbaldames van ST Eenrum/Kloosterburen (EKC) uit beide genoemde dorpen zijn zaterdag 2 mei kampioen geworden in de 3e klasse G middels een 3-2 overwinning op naaste concurrent ST Balk/Sleat uit het Friese Balk en Sloten op het sportpark te Eenrum. In het uitduel had EKC nipt met 3-4 gewonnen en vooraf aan deze wedstrijd bedroeg het verschil tussen beide ploegen slechts 2 punten waardoor EKC kon volstaan met een gelijkspel terwijl Balk/Sleat moest winnen. Onder leiding van scheidrechter A.M. van Ittersum uit Sauwerd ontspon zich een spannende en zenuwslopende wedstrijd. De Friezinnen bleken in de eerste helft de bovenliggende partij maar het was EKC dat na 11 minuten de leiding nam. Een vrije trap van Janet Toonder van de rechterflank sloeg in één keer in het doel van Balk/Sleat in: 1-0. Uiteraard liet Balk/Sleat het er niet bij zitten en beschikte over best wel een goede ploeg maar als ze in het zestienmetergebied kwam miste ze de overtuiging. Aan de andere kant beschikten de withemden wel over een uitstekende keepster die menige EKC-inzet onschadelijk maakte. Maar ook EKC-keepster Irene Bos verkeerde in goede vorm zodat Balk/Sleat zoals al eerder gemeld er niet door kwam. Toch speelde de thuisploeg onrustig mede veroorzaakt door de druk van het niet willen verliezen. Echter ondanks het feit dat Balk/Sleat er soms dichtbij leek wisten de gasten hiervan niet te profiteren. Wel hadden ze veel commentaar op het fluiten van scheidsrechter Van Ittersum. Zo bleef het spannend want de Friezinnen gaven het zeker nog niet op. Doelpunten bleven echter uit zodat de rust met 1-0 werd gehaald.

Na de rust speelde EKC stukken beter en plukte hiervan na 5 minuten de vruchten. Sarah Rijzinga stond op punt van doorbreken toen ze in het 16metergebied werd neergelegd. De bal kwam uiteraard op de stip en Krista Berghuis schoot deze onberispelijk in: 2-0. Zo was er even meer lucht voor EKC maar Balk/Sleat legde zich hier niet bij neer en bleef komen. Aan de andere kant liet ook EKC niet onbetuigd ondanks dat het toch wel wat te statisch speelde. Na de 62e minuut leek het bijna gebeurd. Een pass bereikte topscoorster Nicky Bos die vervolgens de goede keepster en een verdedigster uitspeelde en de 3-0 in het net legde. Edoch Balk/Sleat weigerde het hoofd in de schoot te leggen en bleef aandringen waardoor EKC het toch nog druk kreeg met het afstoppen. Om toch alle speelsters mee te laten delen in het naderende kampioenschap begon coach Robert Benes de wissels in te zetten. In de 77e minuut kwamen Lisette Luit en Romy Rijzinga erin voor Marije Roelink en Loes Korhorn. Vier minuten later werden ook Alinda Korhorn en Iemke Jongsma ingezet terwijl Merel Schothorst en Nicky Bos het veld verlieten. Echter aanvallend lukte het niet meer met EKC. Ook Balk/Sleat zag vooreerst geen kans de EKC-verdediging te slechten maar vond in de 83e minuut toch nog een gaatje waardoor de stand op 3-1 kwam. In de 87e minuut mocht Wendy Reitsma, die langdurig geblesseerd was, haar rentree maken terwijl Sarah Rijzinga naar de kant werd gehaald. Hierna rechtte Balk/Sleat nog eenmaal de rug en kwam in de 91e minuut uit een corner via een kopbal op 3-2 maar daar bleef het bij. De vreugde was compleet bij EKC want drie seizoenen in de 3e klasse behaalde men he kampioenschap en speelt volgend seizoen dus in de tweede klasse evenals streekgenoot Hunsingo/Viboa uit Winsum. Na de wedstrijd werd de kampioensploeg gehuldigd en werden alle personen die hiertoe bijgedragen hadden ook in het zonnetje gezet. Hiermee zit de competitie voor EKC 1 erop. Na de huldiging en dankbetuigingen was het groot feest in de kantine te Eenrum. EKC werd kampioen met 54 punten uit 22 wedstrijden en een doelsaldo van 95 voor en 33 tegen. De doelpunten kwamen op naam van Nicky Bos 31, Sarah Rijzinga 25, Janet Toonder 9, Krista Berghuis 8, Rebecca Postma 6, Irene Bos 4, Marije Roelink 4, Lisette Luit 3, Loes Korhorn 2, Lotte Hoogland 1, Marjon Bos 1 en tegenstander 1.

EKC – ST Balk/Sleat 3-2 (1-0). 11. Toonder 1-0; 50. Berghuis 2-0; 62. Nicky Bos 3-0; 83. Balk/Sleat 3-1; 91. Balk/Sleat 3-2.
Scheidsrechter: A.M. van Ittersum
EKC: Sarah Rijzinga, Janet Toonder, Marije Roelink, Lisette Luit, Marjon Bos, Irene Bos, Romy Rijzinga, Nicky Bos, Loes Korhorn, Rebecca Postma, Krista Berghuis, Alinda Korhorn, Merel Schothorst, Iemke Jongsma, Demi Mulder.