Belangrijke zege EKC dames op SIOS

De voetbaldames van ST Eenrum/Kloosterburen (EKC) hebben woensdagavond 17 april in Sauwerd een zeer belangrijke overwinning behaald op hekkensluiter SIOS. Thuis had EKC gewonnen met 2-1 en nu was een zege noodzakelijk om uit de onderste regionen weg te komen en het gevaar van degradatie/promotiewedstrijd te ontlopen. Sarah Rijzinga en Emma Postma waren afwezig maar daar tegenover deed Janet Toonder weer mee. Vanuit het tweede elftal stonden Joni Lukkin en Chantal Hofman in de basis. Laatstgenoemde zou een zeer belangrijke rol gaan spelen. Zowel EKC als SIOS zochten de aanval echter in een laag tempo. Het eerste schot op doel was van Irene Bos na 3 minuten maar keepster Marieke Haaksema lag in de weg. Na een aanval van SIOS was het weer de beurt aan EKC maar twee corners van Chantal Hofman werden niet benut en Hofman stuitte zelf op de keepster Haaksema. Vervolgens kende SIOS een goede fase maar zowel Elsbeth de Haan als Trienke de Haan schoten naast. In de 16e minuut kon bij SIOS Charlotte Datema niet verder en werd vervangen door Marjolein Datema. SIOS bleek een stugge ploeg voor EKC dat onzeker voetbalde. In het verdedigen nam SIOS geen risico en schoot de bal veelvuldig over de zijlijn. Nadat een corner van Chantal Hofman was weggewerkt en keepster Nicky Bos eveneens uitkomst moest bieden sloeg EKC in de 27e minuut toe. Irene Bos passte op Rebecca Postma die van de rechterflank voorzette. Chantal Hofman pikte deze op en schoot de 0-1 binnen. Na een niet benutte corner van Hofman en een voorzet van Gretha Annema die door keepster Haaksema werd onderschept was het de beurt aan SIOS maar ook zij – o.a. Kim Nanninga – benutte haar mogelijkheden niet zodat het bij de rust nog 0-1 stond.

Na de rust zette SIOS gelijk druk en even stond EKC onder behoorlijke druk. Een vrije trap belandde op de knie van keepster Nicky Bos waarna de corner daarna niets opleverde. Vervolgens schoot Kim Nanninga de bal ook nog eens over. EKC worstelde zich onder deze druk uit en zag Irene Bos vastlopen en de inzet van Rebecca Postma in handen van keepster Haaksema belandden. Het spel bewoog heen en weer en was behoorlijk spannend want de 0-1 voorsprong voor EKC was zeer klein en constant in gevaar. Trienke de Haan zag haar schot echter naast gaan. In de 54e minuut wisselde EKC-coach Joost Gerdez Desie Tjoelker voor Michelle Koster. SIOS bleef gevaarlijk maar EKC bleef overeind zij het met de nodige moeite en soms op moeilijke wijze. Dit werd ook veroorzaakt door de spanning die op de wedstrijd stond. Beide ploegen lieten ook de nodige mogelijkheden liggen. Zo waren Gretha Annema – na een tweetal corners van Chantal Hofman -, Janet Toonder en Hofman zelf onfortuinlijk. Aan de andere kant lag keepster Nicky Bos Sauwerder resultaat succesvol in de weg. In de 69e minuut zond Michelle Koster Chantal Hofman in de diepte maar keepster Haaksema greep nu eveneens goed in. Twee minuten later kon Janet Toonder na de derde krampaanval niet verder en werd vervangen door Marije Roelink. Het bleef spannend en SIOS kreeg in de 74e minuut een mogelijkheid langszij te komen maar Rosanne Datema schoot haar vrije trap over. Een minuut later sloeg EKC wel toe. Irene Bos vond Chantal Hofman die op snelheid doorging en keepster Haaksema passeerde: 0-2. SIOS gaf echter niet op en de EKC-defensie moest dan ook alle zeilen bijzetten om erger te voorkomen want mocht SIOS dichterbij komen dan kon de hele wedstrijd weer kantelen. Gelukkig wisten de verdedigsters Wendy Reitsma, Nicky Knol, Gretha Annema en Dinie Bouius alles goed weg te werken. Het bleef spannend en alhoewel SIOS lichtmasten aan had waren er wel wat donkere vlakken in het veld waar beide elftallen wel wat last van hadden. Ook leek het alsof de scheidsrechter in de ogen van EKC de thuisploeg toch wat meer bevoordeelde dan nodig. Echter dit leverde EKC geen averij op. Voorin mistte EKC nu een echte afmaakster. In de 91e minuut kwam Charlotte van Dort er nog in voor Rebecca Postma maar na één balcontact floot de scheidsrechter vrij kort daarna af en waren de drie punten binnen voor EKC dat door dit resultaat naar de 6e plaats stijgt en nu duidelijk meer afstand neemt van de onderste regionen. Komende dinsdag gaat het naar Nieuw Roden.

SIOS – EKC 0-2 (0-1). 27. Chantal Hofman 0-1; 75. Chantal Hofman 0-2.

Scheidsrechter: Clubscheidsrechter SIOS

SIOS: Marieke Haaksema, Aranka Huisman, Boukje de Haan, Elsbeth de Haan, Trienke de Haan, Kim Nanninga, Charlotte Datema (16. Marjolein Datema), Geerte Kwant, Rosanne Datema, Martina Zandbergen, Hilma Brinkhuizen, Elise de Haan, Karin de Haan, Marijke Geertsema, Larissa Dijk.

EKC: Nicky Bos, Desie Tjoelker (54. Michelle Koster), Rebecca Postma (91. Charlotte van Dort), Wendy Reitsma, Gretha Annema, Nicky Knol, Dinie Bouius, Irene Bos, Joni Lukkin, Chantal Hofman, Janet Toonder (71. Marije Roelink).